Yatırım Teşvik Sistemi

Yatırım Teşvik Sistemi

- Yatırım Teşvik Sistemi Nedir?

- Yatırım teşvik sistemi; vergi indirimi, sigorta prim desteği ve yatırım yeri sağlanması gibi kamu teşvikleriyle yerli ve yabancı yatırımcıların özendirildiği bir uygulamadır. Yatırım teşvik sistemi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ilgili birimi tarafından yönetilmektedir. İşletmenize sağlanacak teşviklerin hesaplanmasında Yatırım Teşvik Belgenizde düzenlenen sabit yatırım tutarları dikkate alınmaktadır. Ülkemizde yatırım teşvik sistemi genel teşvik, bölgesel teşvik, öncelikli yatırımlar ve stratejik yatırımlar olmak üzere dört farklı uygulamadan oluşmaktadır.     

- Teşvik kapsamındaki sabit yatırımlar nelerdir?

- Projeniz kapsamında yapmayı planladığınız bina yapım, arazi-arsa alım, makine ve teçhizat tedarik giderleri ile diğer yatırım harcamalar (yardımcı makine ve teçhizatlar, ithalat ve gümrükleme giderleri, taşıma, sigorta ve montaj giderleri, etüt ve proje giderleri vb.) sabit yatırım olarak değerlendirilmektedir.

 

- Asgari yatırım tutarı nedir?

- Yatırım teşviklerinden yararlanabilmeniz için yatırımınızın finansal büyüklüğünün asgari tutarda olması şarttır. Yatırımın finansal büyüklüğü sabit yatırım giderleri toplamından oluşmaktadır. Asgari yatırım tutarı yatırımın yeri, konusu ve stratejik önceliğine göre belirlenmektedir.

 

- Yatırım teşviklerinden yararlanma şartları nelerdir?

- Gerçek kişiler, adi ortaklıklar, sermaye şirketleri, kooperatifler, birlikler, iş ortaklıkları, kamu kurum ve kuruluşları, kamu kuruluşu niteliğindeki meslek kuruluşları, dernekler ve vakıflar ile yurt dışındaki yabancı şirketlerin Türkiye’deki şubeleri teşvik belgesi düzenlenmesi için başvuruda bulunabilir.

- Yatırım teşvik belgesinin sağladığı avantajlar nelerdir?

- Yatırım Teşvik Belgesi sahiplerine sağlanabilecek teşvikler KDV istisnası, KDV iadesi, Gümrük Vergisi muafiyeti, Vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği, sigorta primi işçi hissesi desteği, faiz veya kâr payı desteği ve yatırım yeri tahsisinden oluşmaktadır.

- Yatırım teşvik sisteminde bölge uygulaması nedir?

- Yararlanabileceğiniz teşviklerin belirlenmesinde yatırımın yeri de önemlidir. Türkiye’de, altı yatırım teşvik bölgesi vardır.

Birinci Bölge: Ankara, Antalya, Bursa, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Muğla, Tekirdağ.

İkinci Bölge: Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Çanakkale, Denizli, Edirne, Isparta, Karabük, Kayseri, Kırklareli, Konya, Manisa, Sakarya, Yalova.

Üçüncü Bölge: Adana, Burdur, Düzce, Gaziantep, Karaman, Kırıkkale, Kütahya, Mersin, Samsun, Trabzon, Uşak, Rize, Zonguldak.

Dördüncü Bölge: Afyonkarahisar, Aksaray, Amasya, Artvin, Bartın, Çorum, Elâzığ, Erzincan, Hatay, Kastamonu, Kırşehir, Malatya, Nevşehir, Sivas.

Beşinci Bölge: Bayburt, Çankırı, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Kahramanmaraş, Kilis, Niğde, Ordu, Osmaniye, Sinop, Tokat, Tunceli, Yozgat.

Altıncı Bölge: Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkâri, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Van.

- Yatırım teşvik belgesini nasıl alabilirim?

- Yatırım teşvik belgesinin alınmasında ilk adım E-TUYS kullanıcı yetkilendirmesidir. Yatırımcı künye bilgilerinin güncellenmesi ve onaylanmasından sonra E-TUYS Sistemi açılacaktır. Yatırım projesi ve eklerinin E-TUYS Sistemine yüklenmesi ve başvurunun Bakanlık tarafından onaylanmasından sonra yatırım teşvik belgeniz aktif hale gelecektir. AkademiSa Danışmanlık olarak yatırım teşvik belgesinin çıkarılması ve kapama vizesinin oluşturulmasına kadar olan süreci profesyonel şekilde yönetiyoruz.  

- Yatırımım için hangi teşvikleri alabilirim?

- Yatırım teşvikleri yatırımın yeri, büyüklüğü, konusu, teknoloji düzeyi ve devletimizin stratejik önceliklerine göre değişmektedir. Yatırımlarınıza sağlanabilecek teşvikleri raporluyoruz. Yatırım teşvik sistemi hakkında detaylı bilgi almak ve teşvik raporlama hizmetimizden ücretsiz olarak yararlanmak için firmamızla iletişime geçebilirsiniz.

Türkiye'de Yatırım Teşvik Sistemi, yatırımların belirlenen hedefler doğrultusunda gerçekleştirilmesini destekleyen ve ekonomik büyümeye katkı sağlayan önemli bir mekanizmadır. Bu sistem kapsamında Teşvik Belgesi almak, yatırımcıların birçok maliyet avantajından yararlanmasını sağlar. Bölgesel Teşvikler, Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki yatırımları desteklerken, Stratejik Yatırımlar ülkenin kalkınma hedeflerine katkıda bulunan büyük ölçekli projelere yöneliktir. KOBİ Teşvikleri ise küçük ve orta ölçekli işletmelerin gelişimini desteklemektedir. Yatırımcılar için Vergi Muafiyeti, Gümrük Vergisi İstisnası ve Faiz Desteği gibi çeşitli avantajlar sunulmaktadır. Yatırım Teşvik Belgesi almak isteyen girişimciler için, süreç hakkında detaylı bilgi ve rehberlik hizmetleri mevcuttur. Bu teşvikler, yatırımcıların mali yüklerini hafifletirken, ülkenin ekonomik büyümesine katkı sağlar.

 

Anahtar Kelimeler:

  • Yatırım Teşvik Sistemi
  • Teşvik Belgesi
  • Bölgesel Teşvikler
  • Stratejik Yatırımlar
  • KOBİ Teşvikleri
  • Genel Teşvik Uygulamaları
  • Yatırım Teşvik Belgesi Alma
  • Türkiye’de Yatırım
  • Vergi Muafiyeti
  • Gümrük Vergisi İstisnası
  • Faiz Desteği
  • SGK İşveren Primi Desteği

       

 

 

Hibe ve teşvik sorgulama
Telefon
WhatsApp